Over Wanno

Excentriek en creatief, maar toch georganiseerd en vastberaden. Speels en filosofisch, maar met een realistische kijk op de wereld. Een nerd in afzondering, maar ook leider in samenwerking. Dat is Wanno, de innovatiestrateeg.

Buiten de gebaande paden

Ik begrijp dingen graag intuïtief en holistisch. Ik denk lateraal, innovatief en strategisch. Ik hou van conceptualiseren, abstraheren en filosoferen. Ik zoek naar de essentie, de regel, de uitzondering.

Als enige complexiteit mij overdondert zoek ik naar eenvoud. Ik investeer dan in organisatie, analogieën en documentatie. Met de gewonnen eenvoud help ik mezelf vooruit maar — zo blijkt — ook anderen!

Ik ben open-minded, constructief en nieuwsgierig. Ik wil graag mezelf en anderen inspireren en enthousiasmeren met elegante concepten, baanbrekende ideeën en creatieve oplossingen.

Tegelijk voorkom ik onnodige afdwaling, want aandacht is schaars en die moet toekomen aan de meest interessante ideeën. Zelfs voor luchtkastelen zoek ik aarding in de werkelijkheid.

Mijn uiterlijke verschijning is ook een beetje excentriek en non-conformistisch. Daar ben ik best gelukkig onder. Bovendien past “anders” bij een innovatiestrateeg!

Leven met paradoxen

Mijn levensreis tot nu toe is bijzonder dualistisch, complex en zoekend. Ik ken mezelf als creatieve geest maar ook als strenge regulator, als progressieve vrijdenker en als conservatieve strakdenker, als schuchter en als centrum van de aandacht, als volger en als leider, als IT-nerd en als sociaal wezen.

De basisschool

Ik kwam al jong in aanraking met computers en programmeren — zo vader, zo zoon. Ik denk dat ik vanaf mijn 10e programmeer. Het was leerzaam gespeel van een ietwat schuchtere nerd, maar ik liet ook een ongebruikelijk organisatievermogen zien. Zelfs toen al hadden mijn programmaatjes een versieplanning en een visie voor de toekomst!

Middelbare school

Op de middelbare school werd ik redelijk streng, formeel en erg georganiseerd. Ik verloor o.a. mijn oude interesse in computers. Voor het profielwerkstuk aan het einde deed ik toch nog een beroep op mijn programmeervaardigheid. Dat kreeg 98 van de 100 punten, dus ik was het programmeren niet verleerd!

Universiteit

Ik ging naar de universiteit om Technische Bedrijfskunde te studeren. In de jaren die volgen zou ik toch weer gelokt worden naar Informatica. De organisatorische kant bleef wel steeds weer aandacht trekken. Met rollen als bestuursvoorzitter en als student-assistent bleef ik die kant ontwikkelen.

Bedrijfsleven

In het werkzame leven na de studie was weer hetzelfde patroon. Ik werd steeds aangenomen als softwareontwikkelaar en kwam altijd toch weer in een leidinggevende of strategische rol, formeel of informeel. Ik zag steeds wat er echt nodig was, en sprong op die uitdaging af.

De innovatiestrateeg

Juist de veelzijdige ervaringen en de spanningen in mijn levenspad hebben mij klaargestoomd tot innovatiestrateeg. Dankzij mijn eigen zoektocht herken ik uitdagingen bij collega’s en in organisaties. Ik heb een sterke intuïtie ontwikkeld over systemen, over waar de angel zit, over wat nodig is. Soms maak ik de doorbraak met heldere organisatie, soms met een fris nieuw idee, soms met confrontatie met de feiten — maar altijd doelgericht en constructief.

Een innovatiestrateeg zit op de grens tussen orde en chaos, tussen spanningsvelden en mogelijkheden. En daar zit ik!

Zie ook…

Ook moeite met complexiteit? 1ovate ontrafelt het met u!